tirsdag 13. april 2010

Cuba


Cuba
Vi fikk da oppgaven om å skrive om Cuba i sammenheng med menneskerettigheter, en av de tingene vi ville få med som vi synes viktige var den politiske situasjonen i Cuba.

Et av de største problemene vi har i verden er brudd på menneskerettigheter rundt om i verden. Mennesker som sulter, ikke har husly og må jobbe dagen lang bare for å få råd til å overleve dagen er ikke så uvanlig å høre om på nyhetene nå lenger.

Hva er menneskerettigheter?
Det er grunnlegende rettigheter som gjelder hvert menneske uansett rase, kjønn, religion osv.
I 1966 vedtok FN to viktige konvensjoner om menneskerettigheter som var:
sivile og politiske rettigheter: det omfatter tale og trykkefrihet, religionsfrihet og rettsikkerhet.
Sosiale og kulturelle rettigheter: som omfatter frihet fra sult, retten til arbeid, sosial trygghet, helsetilbud og utdanning.
Senere har også FN vedtatt konvensjoner som gjelder kvinners og barns rettigheter, rasediskriminering og tortur.

Cuba er et av de få landene i verden som enda er kommunistisk. Cuba har blitt veldig kritisert for sin behandling av politiske motstandere og andre menneskerettighetsbrudd.

Politiske situasjonen i Cuba
Cuba i dag er en sosialistisk ettpartistat med planøkonomi. Det vil si at de vektlegger ønske om likhet mellom samfunnsmedlemmene noe som er jo helt greit, men en ting som ikke er helt greit at det er et av de få landene igjen som har et kommunistisk styre, det vil si at det er staten og deres ledere som styrer landet 100 % mens landets befolkning ikke kan si hva de mener.

Fidel Castro har vært president i landet siden 1959, men måtte nylig trekke seg tilbake og nå er det hans bror Raol Castro som styrer landet. Fidel Castro er den personen som har sittet lengst ved makten av et land i verden.

Fidel Castro har sluppet veldig billig unna fra FN-sesjonen om menneskerettigheter. Han har blant annet vært ansvarlig for å ha vært lite demokratisk og bryte menneskerettigheter ved å overvåke, fengsle og henrette politiske motstandere. I 2003 så holdt FN et møte i Geneve der de krevde å få løslatt de politiske fangene som ble holdt i Costa Rica. Men forslaget ble nedstemt.

Grunnen til at Cuba sto i sentrum under dette møtet var Castros harde dommer og lover, 71 systemkritikere fikk mellom seks og tjuefem års fengsel års fengsel, mens tre andre menn som hadde kapret ei ferge fikk dødsstraffer. For å slippe billigere unna FN og USA hold Castro etterforskning og rettssak før de 3 mennene ble henrettet, men etterforskningen var i beste fall kortvarig og rettssakene var veldig overfladiske. Alt dette foregikk mens verden og USA var opptatt av krigen i Irak. Da USA fikk greie på dette ville de sette Fidel Castros navn på samme liste som Saddam Hussein over statsledere USA vil ha bort.

Cuba har i 50 år blitt utsatt for økonomiske sanksjoner fra USA. Vi tror at detter er fordi at Cuba har brutt menneskerettighetene, og at det kanskje kan ha noe med måten Fidel Castro regjerte i landet. Etter Cubakrisen ble landet boikottet av USA fordi at de inngikk ett samarbeid med sovjetunionen.
Obama er villig til å oppheve denne boikotten for at forholdet mellom landene skal bli bedre. Men hvis han skal være villig til å gjøre dette må Cuba være åpne for å forandre på det demokratiske i landet. Siden landet er en av de få kommunistiske landene som er igjen, vil USA endre på dette.

Skrevet av: Alisher Djuraev, Silje Levang og Maria Dalheim